Корисні матеріали

Чек-ліст готовності дитини до 1 класу

Як зрозуміти, чи готова дитина до школи? Для цього ми підготували для Вас перелік знань та навичок, якими має володіти дитина при вступі до першого класу:

Володіння інформацією про себе. Знати своє ім'я, прізвище та по батькові, вік, дату свого народження, адресу, імена та прізвища батьків, їх професії.

Основні знання про світ навколо: назви пір року, місяців та днів тижня, назви хоча б 10-15 тварин та птахів, назви частин тіла. Добре, якщо дитина має уявлення про професії, влаштування міста, види транспорту.

Знання букв, вміння читати по складах, коротко переказувати почуте.

Знання цифр і назв геометричних фігур, уміння рахувати від 1 до 20, уміння користуватися лінійкою, вміти вирішувати приклади та прості задачі.

✔Вміння правильно тримати ручку та обводити по контуру.

✔Вміння користуватися олівцями, фломастерами та фарбами, ліпити із пластиліну, робити аплікації з паперу.

✔Вміння слухати та концентрувати увагу.

✔Навички спілкування з однолітками та старшими (вчителями).

✔Здатність контролювати поведінку.

✔Вміння самостійно себе обслуговувати (вчасно переодягнутися перед фізкультурою; акуратно скласти речі в роздягальні; знайти потрібний кабінет, якщо відбився від компанії; не соромитися купити булочку в їдальні, коли зголоднів).

✔Вміння просити про допомогу (сказати вчителю, якщо щось болить; швидко зреагувати на появу незнайомця, який просить пройти за ним і т.д.)

🚀Головний критерій – не календарний вік, а інтелектуальна та психологічна готовність до школи! Якщо є певні труднощі, зверніться до фахівців заздалегідь!